بخش اول


چکيده
مديريت مطلوب زباله هاي شهري و صنعتي با توجه به حجم بالاي توليد روزانه آنها در تمامي کشورها از اهميت ويژه اي به خصوص از ديدگاه زيست محيطي و بهداشتي برخوردار است. با توجه به محدوديت مکانهاي مناسب دفع انواع زباله ها و از سويي اثرات نامطلوب دفن زباله و ساير رو شهاي حذف و يا کنترل زباله ها بر سلامت عمومي و محيط زيست، حرکت در جهت مديريت بهينه پسماندها با نگاهي به توسعه پايدار از اهداف اصلي جوامع توسعه يافته و در حال توسعه ميباشد. در همين راستا بازيافت زباله ها در رأس برنامه هاي مديريت زيست محيطي کشورها قرار دارد. يکي از بهترين روشهاي دفع زباله ها در مراکز بازيافت ، تبديل آنها به کمپوست است، که اين روند نقش بسيار مهمي در مديريت بهينه زباله ها و پسماندها دارد که علاو ه بر کاهش مشکلات اقتصادي، بهداشتي و زيست محيطي، نقش مهمي در توليد مواد آلي و جايگزيني کودهاي پر مخاطره شيميايي و نيز رهايي ايستم هاي آبي و خاکي از آلودگي زباله هاي توليدي دارد.
در اين راستا با استفاده از کرم خاکي و ايجاد ورمي کمپوست توليد کمپوست به طريق بيوتکنولوژ ي از کليه منابع آلي از جمله  زباله ها ي خانگي، ضايعا ت کشاورزي، لجن تصفيه فاضلاب و غيره صورت ميگيرد. در فرايند توليد ورمي کمپوست از زباله ها يک کود آلي بسيار مغذي توليد ميگردد که علاوه بر کاهش خطرات زيست محيطي آن، روند بازگردش آنها را به طبيعت به صورت کود مصرفي تسريع م ينمايد. در نهايت پس از دوره توليد کمپوست که به عوامل متعددي بستگي دارد، علاوه بر اينکه از اثرات زيست محيطي مخرب زباله ها جلوگيري شده است، در ضمن يک کود آلي مغذي، تميز و بي بو با توانايي اصلاح خاک و حفظ آب توليد شده که در صنعت کشاورزي و باغداري و پرورش آبزيان و دام و طيور استفاده بسيار مفيدي خواهد داشت. در فرايند توليد ورمي کمپوست روزانه امکان تبديل 500 کيلوگرم زباله در هر متر مربع با ضريب تبديل 90 درصد، به ورمي کمپوست وجود دارد.
بنابراين از آنجايي که بيش از 80 درصد از زباله هاي توليد شده در شهرها، مواد آلي و قابل تبديل به کمپوست است و از سويي ديگر سادگي، هزينه هاي توليد نسبتاً پايين و قابليت عمومي سازي فرايند توليد ورمي کمپوست در جهت بازيافت زباله ها جاي آن دارد که تحقيق و بررسي بيشتري جهت کاربرد اين روش زيستي که اثرات قابل توجهي بر سلامت محيط زيست دارد، انجام گيرد.


مقدمه
در توليد ورمي کمپوست، از گونه هاي انتخابي کرم خاکي براي کمک به انجام فرايند کمپوست و تبديل پسماندهاي آلي به کمپوست استفاده مي نمايند. کرم هاي خاکي توليد کننده کمپوست، از مواد آلي تغذيه کرده و در اثر اين فرايند محصولي به نام ورمي کمپوست توليد کرده که به دليل کيفيت بسيار بالا در بخش کشاورزي و باغداري کاربرد دارد.
ريشه توليد ورمي کمپوست احتمالاً به صنعت توليد کرم براي صيد تفريحي و ماهيگيري برميگردد.
امروزه با افزايش آگاهي از توانايي کرم هاي خاکي در تجزيه و کمپوست نمودن دامنه وسيعي از ضايعات و زباله ها، ديد جهاني از صنعت توليد کرم به صنعت توليد ورمي کمپوست تغيير يافته است. ولي در عمل جداسازي کرم خاکي از زباله فرآوري شده تجارتي است که بر هر دو صنعت تمرکز نموده است.
از اين رو در بسياري از کشورهاي جهان مانند ايالات متحده آمريکا، استراليا و چندين کشور اروپايي صنعت ورمي کمپوست گسترش قابل توجهي يافته است.



در فرايند کمپوست معمولي از دستگاه هاي مکانيکي براي هوادهي استفاده مي شود ولي در ورمي کمپوست، کرم هاي خاکي عمل اختلاط، شخم زدن و هوادهي پسماندها را انجام مي دهند که بدين وسيله فرايند توليد کرم خاکي و کمپوست شدن را تسريع مي کنند. در انگلستان توليد ورمي کمپوست در مقياس بالا به طور پيشرفته در بسترهايي در هواي آزاد انجام مي شود که در اين حالت اين سيستم وابستگي زيادي به درجه حرارت و شرايط آب و هوايي دارد. بنابراين توليد کمپوست در اين حالت در شرايط بهينه صورت نمي گيرد و براي اين منظور و بالا بردن توان توليد، استفاده توأم از تکنولوژي هاي عمل آوري مانند “سيستم توليد کمپوست در ظروف” ضروري مي باشد.


برخلاف کمپوست توده اي، ورمي کمپوست علاوه بر توليد کود زيستي، توانايي توليد يک محصول بيشتر به نام کرم خاکي را دارد. که در اين حالت استفاده از کرم خاکي روند تجزيه زباله ها و پسماندها را افزايش م يدهد. توليد ورمي کمپوست در مقابل توليد کمپوست در ظروف و يا کمپوس تهاي تود هاي حدود 6 تا 12 هفته زمان مي برد. ولي بايد توجه نمود که نرخ تجزيه به عوامل بسياري مانند سيستم اوليه مورد استفاده، درجه حرارت، ماهيت زباله و نسبت ميزان کرم به ميزان زباله بستگي زيادي دارد. براي توليد ورم يکمپوست از کرم هاي خاکي ساکن در زباله ها (گونه هاي مقيم سطح خاک) استفاده مي کنند که اين گروه به طور طبيعي در زباله ها و پسماندهاي در حال فساد يا مواد آلي موجود در سطح خاک زندگي مي کنند. دوره رشد و توليدمثل اين گروه در مقايسه با گروهي که در خا کها زندگي مي کنند، بسيار طولاني مي باشد. سه گونه اصلي اين کرم ها که در توليد ورمي کمپوست در انگلستان کاربرد وسيعي دارند عبارتند از:
Dendrobaena veneta يا کرم بيني آبي ، Eisenia foetida يا کرم ببري يا گندخوار و Eisenia Andrei يا کرم ببري قرمز. در کشورهاي گرم تر ساير گونه هاي گرمسيري مانند Eudrilus eugeniae براي توليد ورمي کمپوست استفاده مي شوند.
يکي از مزاياي فرايند توليد ورمي کمپوست، توليد مقدار زيادي کرم است که براي اهداف متعددي مورد استفاده قرار مي گيرند. از مشکلات جدي توليد ورمي کمپوست وجود پاتوژن هاي گياهي و انساني مضر در برخي زباله ها مي باشد. از بين بردن بسياري از اين پاتوژن ها در کمپوست هاي توده اي به دليل دماهاي بالاي توده گياهي و تراکم واکن شهاي ميکروبي بسيار آسان مي باشد. با وجود اينکه از بين بردن پاتوژن هاي انساني در توليد ورمي کمپوست بسيار مؤثر عمل نموده است، حذف اين پاتوژن ها به مديريت دقيق و مؤثر در فرايند توليد ورمي کمپوست نياز دارد. بنابراين در اغلب موارد پيشنهاد مي شود که برخي زباله ها مانند لجن فاضلاب که حاوي پاتوژ نهاي انساني هستند قبل از اينکه در فرايند ورمي کمپوست وارد شوند، تحت فرايند کمپوست اوليه قرار گيرند و يا اينکه قالب هاي مدفوعي توليد شده توسط کرم قبل از استفاده ضدعفوني شوند.



مزايا و ويژگي هاي ورمي کمپوست


ورمي کمپوست محصول تجزيه زيستي مواد آلي از طريق عمل متقابل بين کرم هاي خاکي و موجودات زنده بسيار ريز و در واقع يک کود گياهي با تخلخل و نفوذ پذيري و قابليت دارا بودن هواي کافي و بالا، ظرفيت مناسب نگهداري آب و فعاليت ميکروبي است. اين کود حاوي مواد مغذي مورد نياز براي رشد گياهان در شکل قابل جذب نظير نيترات، فسفات، کلسيم قابل تبادل، پتاسيم محلول و ساير مواد است و از سويي ديگر داراي سطح تماس مناسب و گسترده اي براي فعاليت هاي ميکروبي و در نتيجه آماده سازي انواع مواد مغذي براي مصرف است. همچنين وجود مواد مؤثر و تنظيم کننده در رشد گياهان نظير اکسين، سيتوکينين ها، مواد هوميک و ساير مواد در ورمي کمپوست اثبات شده است. ميزان پايه مواد مغذي ورمي کمپوست هاي توليد شده از مواد زائد و زباله هاي مختلف در جدول شماره 1 آورده شده است.


 



 


تحقيقات مختلف نشان داده که ميزان مواد مغذي در ورمي کمپوست و مدفوع کرم ها در مقايسه با خاک هاي اطراف بسيار بالاتر مي باشد. مدفوع کرم ها داراي قابليت تبادلي بالايي بوده و از لحاظ مجموع مواد آلي، پتاسيم و فسفر و کلسيم بسيار غني است. از سويي ديگر ورم يکمپوست از لحاظ تنوع ميکروبي، جمعيت و فعاليت و آنزيم هاي موجود در مدفوع کرم نظير پروتئاز، آميلاز، ليپاز، سلولاز و کيتيناز غني بوده و از اين رو تجزيه مواد آلي به سرعت و پيوسته در آن ادامه داشته و انجام مي گيرد. آناليز شيميايي قالب هاي مدفوعي کرم خاکي نشان داد که در در اين قالب ها ميزان منيزيم، ازت،فسفر و پتاسيم قابل دسترس به ترتيب 2و 5 و 7 و 11 برابر بيشتر از خاک هاي اطراف و محل زيست کرم است. در نتيجه ورمي کمپوست محصولي بسيار عالي و قابل توجه، با درجه همگني مناسب و سرشار از انواع مواد مغذي است که تأتير منفي بر محيط زيست ندارد.



از ديگر مزاياي ورمي کمپوست مي توان به نداشتن آلودگي هاي زيست محيطي و تاثيرات سويي که متاسفانه در حال حاضر به دليل استفاده از کودهاي شيميايي يکي از بحران هاي زيست محيطي است، اشاره نمود. از سويي ديگر بروز مشکلات اقتصادي و زيست محيطي ناشي از مصرف بي رويه کودهاي شيميايي و نيز توجه به قابليت هاي ذاتي بسيار جالب
و متنوع موجودات خاکزي و به ويژه ميکروارگانيسم ها موجب گرديده که يکي از مهمترين و کاربردي ترين زمينه هاي مورد تحقيق در مطالعات علمي روز، تلاش براي توليد کودهاي زيستي باشد.


يکي از بزرگترين مزاياي توليد ورمي کمپوست در بخش زباله ها، کاهش هزينه هاي انتقال و دفن زباله و نيز بازيافت مواد در زمان کوتاه تر و استفاده مؤثر از آن ميباشد. بنابراين يکي از بهترين روش هاي دفع زباله هاي شهري تبديل آن به کمپوست است که اين علاوه بر کاهش مشکلات بهداشتي و زيست محيطي ، نقش مهمي در توليد مواد آلي دارد. اگر کل جمعيت شهرنشين کشور حدود 30 ميليون نفر و سرانه توليد زباله 350 گرم در روز باشد مقدار زباله توليد شده بالغ بر 10 هزار تن درروز و 6?3 ميليون تن در سال خواهد شد. بديهي است که جمع آوري و دفع چنين مقداري از زباله علاوه بر هزينه زياد، مديريت و تدارکات گسترده اي طلب مي کند. از آنجا که حدود 80 درصد زباله هاي شهري با يک برنامه ريزي صحيح قابل بازيافت و تبديل به کود آلي موغوب مي باشد. زباله ها و مواد زائد کشاورزي، باغباني، حيواني، زي توده گياهي ( برگ و خاشاک گياهي)، عل فهاي هرز، مازادآشپزخانه اي، انواع پسماندهاي غذايي و بسياري از زباله هاي شهري را بعد جداسازي مواد غير قابل تجزيه نظر شيشه، پلاستيک، فات مي توان جهت توليد ورمي کمپوست مورد استفاده قرار داد و از اين طريق ساليانه حدود 5?2 ميليون تن ورمي کمپوست توليد خواهد شد که نقش قابل توجهي در باروري خاک ها و افزايش غلظت عناصر غذايي در خاک دارد. همچنين در جريان اين تبديل حدود 200 ميليون ليتر شيرابه زباله نيز توليد م يشود که براي تقويت خاک و افزاي ش عملکرد گياها ن به طور معني داري مؤثر است . بايد توجه داشت که براي موفقيت در امر توليد ورمي کمپوست از زباله هاي شهري و کشاورزي اجراي دقيق طرح تفکيک زباله از مبدأ به توسعه صنعتي اين طرح کمک خواهد کرد.


 



  • نويسندگان:
    ليلا صفرخانلو – حسين ترکماني بجدني

  • ادامه مطلب.

مقاله پرورش قارچ در منزل

مقاله توليد ورمي کمپوست: روش نوين مديريت پسماند ( بخش اول )

توليد ,کمپوست ,زباله ,ورمي ,کرم ,ها ,ورمي کمپوست ,توليد ورمي ,زباله ها ,زيست محيطي ,زباله هاي ,ورمي کمپوست توليد

مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

دانلود مقاله ISI و پایان نامه بازاریابی، مدیریت و برندینگ amin-movie معرفی وبلاگ های فعال در زمینه دانلود کتاب مهر آوران فروشگاه اینترنتی انتخاب کلیک حامیان دانشجویی hasschool کهربا فان sibgrafiky storiess